Opcje przeglądania

Skorzystaj z poniższego menu, by sprecyzować swoje wyszukiwania.

Kategorie
Producent
Brutto
  • od
    do

Deski gastronomiczne mają służyć kucharzom podczas codziennej pracy. Każdy profesjonalista wie, jak ważny jest dobór odpowiedniego sprzętu kuchennego. Deska do krojenia nie stanowi tu wyjątku. Powinna być trwała, solidna i cechować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Czy to w punkcie gastronomicznym, czy w domowej kuchni deski do krojenia są bardzo ważnym elementem wyposażenia. Ich jakość ma bezpośredni wpływ na komfort pracy. Im lepsza deska, tym większa pewność, że posłuży nam ona przez lata.

Deski

Deska do krojenia 490x280x22 mm linia Churrasco, jasny brąz Wariant podstawowy | Hendi Deska do krojenia 490x280x22 mm linia Churrasco, jasny brąz Wariant podstawowy | Hendi
Producent: Hendi
Kod produktu: 13333352
Brutto:

219,05 zł

Netto: 178,09 zł

szt.
zobacz więcej

Deska gastronomiczna – niezbędnym kompan w kuchni

Kluczem do praktycznie urządzonej kuchni jest dobór odpowiednich sprzętów i akcesoriów. Wśród nich na pewno znajduje się deska do krojenia. W przypadku domowej kuchni na wyposażeniu znajdują się zazwyczaj 3-4 deski w różnych rozmiarach. Często każda z nich wykonana jest z innego tworzywa, a zatem ma też zróżnicowane przeznaczenie. Sprawa ma się inaczej w punktach gastronomicznych lub profesjonalnych kuchniach, tam zapotrzebowanie na akcesoria jest zdecydowanie większe. Dlatego deski do krojenia gastronomiczne powinny być nie tylko duże, trwałe, ale także o zróżnicowanej fakturze. Muszą zaspokajać potrzeby szefa kuchni i umożliwiać szatkowanie, cięcie, miażdżenie i zbijanie różnych produktów, z wykorzystanie wielu ostrzy.

Deski do krojenia – czym kierować się przy ich wyborze?

Decydując się na zakup kilku desek do krojenia, powinniśmy dokładnie zapoznać się z potrzebami naszego szefa kuchni. To on, w asyście pomocy kuchennej, korzystać będzie ze wszystkich akcesoriów, w tym również z desek. Ten element wyposażenia kuchni musi być przede wszystkim praktyczny. Posłuży do wielu podstawowych czynności. Jego zadaniem jest również ochrona blatu przed uszkodzeniami. Ponadto deska do krojenia musi być higieniczna. Materiał, z którego została wykonana, powinien mieć powłokę antybakteryjną. Ważne jest także szybkie, sprawne i dokładne czyszczenie. Zatem dobrze, aby powierzchnia deski była gładka, ale również antypoślizgowa. Wszystkie te czynniki składają się na idealny model deski do krojenia.

Deski do krojenia gastronomiczne – jaki materiał wybrać?

Materiał, z którego zrobiona powinna być dobrej jakości deska do krojenia, sprawi, że posłuży nam ona przez długie lata, a do tego bez trudu ochroni blat przed uszkodzeniem. Do najbardziej trwałych tworzyw, które wykorzystuje się do produkcji desek, zalicza się polietylen oraz drewno. Każde z nich świetnie sprawdzi się przy szatkowaniu, krojeniu, zbijaniu, miażdżeniu i cięciu różnych składników. W sklepie online Gastro-Pol znajdą Państwo bogatą ofertę desek gastronomiczny. Każda z nich ma antypoślizgową powierzchnię, którą bardzo łatwo się czyści. Dzięki temu powierzchnia deski do krojenia cały czas pozostaje higienicznie czysta.

Zestaw deski do krojenia – praktyczny komplet

Deski do krojenia można zakupić również w komplecie. Dzięki temu zyskamy pewność, że będziemy mieli wszystkie niezbędne rozmiary i rodzaje. Zestaw deski do krojenia przyda się do większych kuchni, gdzie w jednym momencie korzysta z nich kilka lub nawet kilkanaście osób. Warto wspomnieć także o praktycznym stojaku na deski. Uporządkowanie poszczególnych elementów niezbędnych w kuchni sprawi, że gotowanie będzie przyjemne i sprawne. Na stojaku bez trudu zmieścimy cały komplet desek. Praktyczny komplet znajdą Państwo w sklepie internetowym z asortymentem kuchennym – Gastro-Pol, który ma w swojej ofercie tylko produkty klasy premium.

Deski do krojenia drewniane – jaki model wybrać?

Drewniane deski do krojenia mają to do siebie, że są trwałe i pięknie się prezentują. Mają ciekawą formę i często stanowią element ozdobny kuchni. Gruby materiał, z którego zostały zrobione, doskonale chroni blat przed uszkodzeniami. Ponadto świetnie amortyzuje uderzenia powstałe na skutek pracy z tłuczkiem. Co ważne, deski do krojenia drewniane są również niezwykle solidne. Deski drewniane należą do najchętniej wybieranych modeli, zwłaszcza w domu. Wszystko za sprawą ich ciekawego wyglądu oraz wielofunkcyjności. Zazwyczaj tego typu modele robione są z dębu, jesionu, buku, gruszy czy cisu. Wybierając produkt, kieruj się zasadą, że im twardsze drewno, tym lepsza deska. Deski wykonane z drewna znajdą Państwo w katalogu produktów Gastro-Pol.

Drewniane deski do krojenia – do czego je używać?

Drewno wykazuje naturalne właściwości antybakteryjne. Dlatego też właśnie to tworzywo tak często służy jako materiał do produkcji desek do krojenia. Do najczęściej spotykanych tworzyw zaliczyć można drewno bukowe, jesion, cis, gruszę i dąb, ale pojawiają się także deski z kokosa i hebanu. Te dwie ostatnie uważane są za najtwardsze. W przypadku deski zrobionej z drewna warto pamiętać o jej dokładnym osuszeniu. Drewno ma to do siebie, że pod wpływem wody na jego powierzchni mnożą się bakterie. Ponadto wilgoć może uszkodzić deskę, a jej poszczególne elementy rozwarstwiają się i produkt ulegnie całkowitemu rozpadowi. Dlatego tak ważne jest, aby nie myć deski drewnianej w zmywarce i dokładnie osuszać ją po umyciu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl