Tace – funkcjonalne i dekoracyjne
Znalezienie odpowiedniej tacy nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. W sprzedaży co rusz pojawiają się nowe modele o interesującym wyglądzie. Nie brakuje klasycznych egzemplarzy wykonanych ze stali nierdzewnej. I ten materiał jest najczęściej spotykany w eleganckich restauracjach. Ale znaleźć możemy również tace kelnerskie zrobione z drewna, plastiku, melaminy, poliestru czy polipropylenu. Każda z nich jest wyjątkowa i charakteryzuje się dużą wytrzymałością, co jest ważną cechą w przypadku tac do serwowania posiłków. Warto także wspomnieć o zróżnicowanych kształtach. W ofercie sklepu internetowego Gastro-Pol znajdą Państwo szeroki przekrój tac i płyt do serwowania dań.
Tace metalowe – ponadczasowa elegancja
Tace metalowe mają szeroki wachlarz zastosowania. Co prawda z reguły spotkać je można w restauracji, ale z powodzeniem wykorzystywane są także w cukierniach, na bankietach, a nawet w klubach. Metal, z którego zostały wykonane, jest trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne, stabilny, a także dobrze wygląda nawet po latach. Nie bez znaczenia jest również proces czyszczenia. Utrzymanie w czystości tacy metalowej wymaga jedynie przetarcia jej mokrą szmatką. Przy większych zabrudzeniach skorzystać można ze wsparcia zmywarki. W sklepie internetowym Gastro-Pol znajdą Państwo tace metalowe w różnych kształtach i rozmiarach. Zatem bez trudu można dopasować ją do indywidualnych potrzeb.
Tace do serwowania – idealne na przyjęcia
Tace do serwowania potraw powinny być dobierane do wystroju wnętrza punktu gastronomicznego. W eleganckich restauracjach wykorzystuje się tace kelnerskie zrobione z metalu lub ze stali nierdzewnej. Natomiast w mniej oficjalnych miejscach wykorzystać można nowoczesne tace drewniane lub modele wykonane z tworzywa sztucznego, takiego jak melamina, polipropylen czy poliester. Kształt zależny jest od wielkości punktu, a także od samej zastawy. Jeśli w restauracji serwowane są posiłki głównie na kwadratowych talerzach, zdecydowanie lepiej sprawdzi się kwadratowa lub prostokątna taca. To samo dotyczy okrągłych naczyń, do których warto dopasować okrągłe lub owalne tace do serwowania dań.
Tace gastronomiczne – na zapleczu i na widoku
Tak zwane tace gastronomiczne używane są do podawania dań, ale także jako podkładka. Często pod talerzami z pieczywem czy z napojami ustawione są tace plastikowe, które mają za zadanie chronić blat przed zalaniem. Ponadto pozwalają one utrzymać czystość w miejscu, gdzie zostały ustawione. Korzysta się z nich także w barach szybkiej obsługi czy w stołówkach szkolnych, gdzie służą jako taca do serwowania dania obiadowego oraz miejsce, na którym można spożyć posiłek. Tace plastikowe sprawdzają się również w domach, do podawania obiadów lub deserów rodzinie. Są łatwe w utrzymaniu w czystości, lekkie i praktyczne. Ponadto występują w wielu kolorach. W sklepie z artykułami kuchennymi Gastro-Pol znajdą Państwo wiele praktycznych tac.
Tace cateringowe jednorazowe – alternatywa dla foodtracków
Na festiwalach, koncertach, a także w foodtrackach doskonale sprawdzą się tace cateringowe jednorazowe. Zostały zrobione z jednorazowych, ekologicznych materiałów, które podlegają pełnej biodegradowalności. Serwowane są na nich nich różnego rodzaju dania. Zazwyczaj te, które wymagają szybkiego zjedzenia, takie jak zapiekanki, kiełbasa z grilla czy frytki. Ważne, aby były one na tyle stabilne, aby utrzymać danie, a do tego lekkie, poręczne i wygodne.