Opcje przeglądania

Skorzystaj z poniższego menu, by sprecyzować swoje wyszukiwania.

Zasilanie
Brutto
  • od
    do

Piec do pizzy jest niewątpliwie niezbędny w każdej pizzerii i innych lokalach gastronomicznych. To właśnie piec w dużej mierze zadecyduje o smaku pizzy i samego ciasta. W naszym sklepie internetowym dostępne są różne rodzaje pieców dla małych i dużych lokali. Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę podczas dokonywania wyboru pieca? W naszej ofercie posiadamy wiele ciekawych modeli, ale który z nich jest najlepszy dla Ciebie? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Rodzaj pieca do pizzy należy bowiem wybrać ściśle według konkretnych potrzeb danego lokalu, jego wielkości, charakteru oraz szacowanej ilości wydawanych sztuk pizzy. Ważny będzie również - a może najważniejszy - rodzaj zasilania pieca. W naszej ofercie mamy piece do pizzy elektryczne oraz gazowe. Piece mają różne wielkości, ilości poziomów, różnią się między sobą wydajnością, mocą oraz dostępnymi funkcjami dodatkowymi.

Piece do pizzy

Piec do pizzy  E-Start Line  2x4x32 cm | Stalgast Piec do pizzy E-Start Line 2x4x32 cm | Stalgast
Producent: GGF
Kod produktu: 781302 S
Brutto:

6 081,12 zł

Netto: 4 944,00 zł

szt.
zobacz więcej
Piec do pizzy X-Line 2x6x36 głęboki | Stalgast Piec do pizzy X-Line 2x6x36 głęboki | Stalgast
Producent: GGF
Kod produktu: 781432 S
Brutto:

9 298,80 zł

Netto: 7 560,00 zł

szt.
zobacz więcej
Piec do pizzy ET 205 2KP 1050x1050 | Bartscher Piec do pizzy ET 205 2KP 1050x1050 | Bartscher
Producent: Bartscher
Kod produktu: 2002170 B
Brutto:

19 244,09 zł

Netto: 15 645,60 zł

szt.
zobacz więcej

Na rynku można znaleźć również piece do pizzy opalane drewnem. Są one bardzo atrakcyjne pod wieloma względami. Nie nadają się jednak do każdego lokalu. Z tego powodu bardzo wielu właścicieli lokali decyduje się na zakup bardziej nowoczesnego wyposażenia, jakim są piece do pizzy elektryczne oraz gazowe. Solidny piec do pizzy zasilany prądem elektrycznym lub gazem zapewni równie dobry wypiek i sprawdzi się nie tylko w barach, ale również w pizzeriach. Piece tego rodzaju posiadają wiele dodatkowych funkcji, które usprawniają i ułatwiają pracę. Aromatyczna, ciepła i chrupiąca pizza to jedno z najbardziej charakterystycznych dań włoskich znanych na całym świecie. Co więcej, smakuje praktycznie każdemu, ponieważ można podawać ją z różnymi dodatkami, pod wieloma postaciami. Aby przyrządzić najlepszej jakości ciasto na pizzę, same składniki mogą nie być wystarczające. Konieczne jest także posiadanie pieca do pizzy. Czym kierować się podczas jego zakupu? Na jakie parametry należy zwrócić uwagę, aby przez długie lata cieszyć się funkcjonalnością sprzętu? Sprawdź!

Dlaczego potrzebujesz profesjonalnego pieca do pizzy?

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny lub masz dużą kuchnię, a do tego jesteś prawdziwym smakoszem tego włoskiego dania, piec do pizzy to strzał w dziesiątkę. Danie to smakuje zupełnie inaczej, gdy przyrządzany jest właśnie w profesjonalnym sprzęcie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieców, różniących się przede wszystkim sposobem zasilania i działania. Także wielkość powinna być jak najlepiej dopasowana do potrzeb - domowych lub restauracyjnych. Niestety nie ma uniwersalnych rozwiązań. Pewne jest natomiast, że posiadanie takiego sprzętu z pewnością wpłynie na większe zainteresowanie klientów. Z kolei w przydomowej kuchni możesz zaaranżować piec pod zabudowę razem z innym sprzętem AGD.

Czym kierować się przy wyborze pieca do pizzy?

Pierwszą kwestią, którą powinien wziąć pod rozwagę przyszły właściciel pieca do pizzy, jest rodzaj jego zasilania. Na rynku dostępnych jest bowiem wiele rozwiązań. W naszym bogatym asortymencie znajdziesz piece elektryczne, a także na gaz. Najłatwiejsze w obsłudze, a zarazem zajmujące najmniej miejsca są te podłączane do źródła prądu. Za ich pomocą można w bardzo krótkim czasie upiec pyszną pizzę. Zapewniają one pełną powtarzalność wypieków, co oznacza, że stosując określone temperatury, można mieć pewność uzyskania każdorazowo chrupiącego placka. Nie jest to możliwe w przypadku gazowego pieca do pizzy, w którym niezwykle ważna jest kaloryczność gazu, co decyduje o efekcie wypieku. Niewielkich rozmiarów sprzęt może być także wykorzystany w warunkach domowych.

Inną, lecz nie mniej ważną kwestią, jest rozmiar pieca. Pod uwagę warto wziąć przede wszystkim przestrzeń kuchni lub lokalu, w którym planujesz go umieścić. Należy przy tym pamiętać, że aby zapewnić bezpieczeństwo jego użytkowania, trzeba zamontować go w odległość minimum kilkudziesięciu centymetrów od ściany lub zabudowy kuchennej. Ważna jest także liczba wypiekanych pizz w tym samym czasie. Jeśli piec ma stanąć w pizzerii, gdzie wydawanych jest codziennie dziesiątki pizz, warto wybrać model taśmowy, inaczej przelotowy. Dzięki niemu proces pieczenia powtarzalny jest w sposób ciągły, co zapewnia oszczędność czasu. Dobrym pomysłem jest również zakup pieca dwupoziomowego, który gwarantuje wypiekanie minimum dwóch pizz w tym samym momencie.

Przed zakupem powinno się zwrócić uwagę na obecność płyty szamotowej. Ten ogniotrwały element zapewnia równomierne wypiekanie, ponieważ dobrze akumuluje ciepło. Ważne, aby piec do pizzy był łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Zaleca się, aby wybierać te modele, które umożliwiają podgląd wypieku (przez szybę) i wyposażone są w elementy podświetlające wszystkie funkcje. Przydatny może okazać się dodatkowy sprzęt, w tym np. prasa do ciasta do pizzy.

Dobrej jakości elektryczny piec do pizzy powinien zapewniać niski koszt pracy i łatwość utrzymania w czystości. Warto wspomnieć również o tym, że piece te są urządzeniami dość uniwersalnymi i można w nich przyrządzić także wiele innych dań i potraw, jak np. zapiekanki, chleb czy wyroby cukiernicze. Cena pieca do pizzy uzależniona jest od wielu czynników, w tym modelu, gabarytu i sposobu zasilania. Wersje mini można nabyć już za ok. 3000 złotych, a sprzęt przeznaczony do użytku profesjonalnego może być nawet kilkanaście razy droższy. Jednakże warto podkreślić, iż jest to inwestycja na długie lata, która z pewnością zwróci się już po pierwszym sezonie stosowania. Jeśli decydujesz się na zakup produktu znanej i cenionej marki jak Hendi czy Stalgast, zmniejszasz ryzyko awaryjności. Oferujemy również produkty Red Fox oraz RM Gastro i Bartscher.

Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się pizzę?

Czas oraz dokładna temperatura opiekania pizzy zależy od wielu czynników - szczególnie w tym rodzaju pieca. Standardowo zaleca się, aby placek piekł się w temperaturze wyższej niż 200 °C. Aby był zarumieniony i gotowy w ok. 5 minut, często wystawia się go na działanie temperatury nawet 500 °C. Ponadto, w takich piecach można piec nawet kilka pizz naraz. Taki efekt można osiągnąć przy użyciu pieca elektrycznego lub na gaz. Zakup dobrej jakości urządzenia do pieczenia pizzy pozwoli Ci zwiększyć obroty Twojego lokalu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl