Ostrzałki do noży – jaki model sprawdzi się w lokalu gastronomicznym?
Ostrzałka do noży występuje w wielu wariantach. W domu zazwyczaj używa się ostrzałek ręcznych, natomiast w dużych, profesjonalnych restauracjach wykorzystywane są często ostrzałki do noży elektryczne. Warto wspomnieć, że różnią się one również pod względem wyglądu. Oczywistą kwestią jest, że mniejsze egzemplarze wybierane są do gospodarstwa domowego, natomiast większe i bardziej zaawansowane do punktów gastronomicznych. Dobrej jakości ostrzałki do noży powinna perfekcyjnie naostrzyć zarówno narzędzia ząbkowane, jak i gładkie. Uniwersalność sprawi, że na jeden lokal wystarczające będą maksymalnie dwa tego typu produkty.
Ostrzałki do noży elektryczne – jak ich używać?
Noże, które mogą ulec procesowi stępienia, znajdują się w każdej kuchni. Należą do nich najbardziej powszechne modele wykonane z ceramiki, ze stali nierdzewnej i węglowej. Nie ma znaczenia, czy ostrze jest gładkie, czy ząbkowane, z czasem ulega ono starciu. Wówczas wymagane jest naostrzenie go. Wbrew pozorom to właśnie noże tępe są bardziej niebezpieczne niż naostrzone. Przy krojeniu, zwłaszcza twardych rzeczy, tępe ostrze może się osunąć i przeciąć skórę. Ostrzałki do noży elektryczne to sposób na szybkie naostrzenie całej zastawy. Ich użycie jest niezwykle proste i nie wymaga użycia zbyt dużej siły. Wystarczy umieścić ostrze w odpowiednim miejscu i włączyć, a mechanizm sprawi, że będzie ono idealnie ostre.
Ostrzałki do noży kuchennych – podział na rodzaje
Ostrzałki do noży kuchennych podzielić można na kilku grup. Wyróżniamy ostrzałki ręczne i elektryczne, ale także i one różnią się pod względem mechanizmu ostrzącego. Ostrzałki kamienne to grono, w którym znajdziemy: osełki kamienne, ostrzałki krążkowe, japońskie kamienie wodne, a także ostrzałki płytkowe i prętowe. Kolejny podział obejmuje materiał powierzchni ostrzącej, który może być zrobiony z ceramiki, kamienia naturalnego, diamentu, stali oraz z węglika wolframu. Każdy z nich dobrze naostrzy nóż, jednak sam dobór warto skonsultować z kucharzem. W sklepie Gastro-Pol znajdą Państwo różnego rodzaju ostrzałki, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni.
Ostrzałka do noży – jaka najlepsza?
Warto wspomnieć, że faktyczną funkcjonalność ostrzałki oraz jej jakość można sprawdzić dopiero po jej nabycia. Można jednak już wcześniej zasięgnąć informacji na ten temat. Ostrzałka dobrej jakości powinna być wygodna w obsłudze. Ważne jest również bezpieczeństwo użytkowania. Podczas ostrzenia istnieje ryzyko zacięcia się. Dlatego warto korzystać tylko z dobrej jakości, sprawnych ostrzałek. Ponadto lepiej wybierać modele uniwersalne, dzięki którym naostrzymy nie tylko noże o różnej wielkości i różnym kształcie ostrza, ale także tasaki i nożyczki. W domu lepsze będą mniejsze ostrzałki, w wersji wedle upodobania – elektrycznej lub ręcznej. Natomiast do restauracji sprawdzą się raczej większe, najlepiej diamentowe ostrzałki do noży.
Jak obsługiwać ostrzałki do noży?
Obsługa ostrzałki do noży nie jest trudna. Wystarczy odpowiednio umieścić ostrze we wnętrzu urządzenia. Jednak są modele, które mogą przysporzyć nam nie lada problemów. Należą do nich ostrzałki z kamieniem wodnym. W ich przypadku należy postępować zgodnie z instrukcją. Warto wspomnieć, że ostrzałki elektryczne to oszczędność czasu, jednak zajmują więcej miejsca. Dlatego do użytku domowego z pewnością wystarczą ostrzałki ręczne. W sklepie internetowym z akcesoriami kuchennymi znajdą Państwo nie tylko różnego rodzaju ostrzałki, ale również nieocenione wsparcie wykwalifikowanych pracowników.