Opcje przeglądania

Skorzystaj z poniższego menu, by sprecyzować swoje wyszukiwania.

Kloce masarskie sprawdzają się jako blat roboczy do rozdrabniania i porcjowania mięsa oraz wyrobów mięsnych. Solidna konstrukcja klocy masarskich sprawia, że nawet mocne uderzenia topora nie uszkodzą blatu. Surowe mięso należy porcjować na specjalnie wydzielonej powierzchni. Kloce masarskie zazwyczaj wykorzystywane są w gospodarstwach rolnych, zakładach masarskich czy w dużych restauracjach. Tego typu artykuły produkowane są z wytrzymałego drewna lub z polietylenu. Dzięki temu są one trwałe, solidne i higieniczne. Zazwyczaj w zestawie z klockami zakupić można podstawę, która ułatwia zachowanie czystości w miejscu pracy. Sprawia również, że obróbka wyrobów mięsnych jest wygodniejsza.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Kolce masarskie – podstawowe informacje

Kloce do mięsa, inaczej nazywane masarskimi, stosowane są powszechnie w gospodarstwach oraz zakładach przetwórstwa. Używa się ich podczas rozdrabniania mięsa, które nie zostało przetworzone. Można je wykorzystać także do przygotowywania wyrobów mięsnych. Ich cechą szczególną jest solidna konstrukcja. Specjalne wzmocnienia sprawiają, że kloce masarskie nie ulegają zniszczeniu, nawet przy mocnych uderzeniach toporem czy tasakiem. Tego typu elementy wyposażenia kuchni znaleźć można zazwyczaj w dużych restauracjach lub w zakładach przetwórstwa, ale coraz częściej spotkać je można także w prywatnych gospodarstwach. Umieszczane są również na stoiskach oraz w sklepach mięsnych.

Z czego zrobione są kloce masarskie?

Kloc masarski składa się z powierzchni roboczej oraz podstawy. Takie zestawy są praktyczne i wygodne w użytkowaniu. Sama płyta kloca zazwyczaj wykonana jest z najlepszych fragmentów, twardych gatunków drewna, np. buku. Spotkać można również egzemplarze wykonane z polietylenu. Drewniane kloce masarskie mają powierzchnię, która jest odporna na działanie bakterii. Ponadto jest gładka i łatwa w utrzymaniu. Polietylen to materiał ceniony w gastronomii. Jest wysoce odporny na uszkodzenia mechaniczne, a do tego łatwy w czyszczeniu i solidny. Podstawa kloców powinna być stabilna. Do jej wykonania wykorzystuje się lakierowane drewno lub stal nierdzewną, która odporna jest na wibracje.

Jakie kloce masarskie wybrać?

Wybór klocka masarskiego powinien uwzględniać miejsce, jakim dysponujemy, a także nasze potrzeby. Warto pamiętać, że klocki masarskie 50 x 50 doskonale sprawdzą się w miejscach, gdzie porcjuje się średniej wielkości sztuki mięsa. Mogą być one wykorzystywane także w domu. Do większych kawałków mięsa należy wybrać większe klocki. Bardzo istotna jest również stabilna konstrukcja. Ruszające się nogi będą dużym utrudnieniem podczas używania ciężkiego topora. W sklepie online z asortymentem gastronomicznym Gastro-Pol znajdą Państwo wysokiej jakości kloce masarskie. Producent tego typu artykułów dokłada wszelkich starań, aby były one niezwykle solidne i dobrze wykonane. Ważny jest zarówno materiał, jak i sama konstrukcja. Kloce masarskie to bardzo ceniony sprzęt do obróbki mięsa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl