Opcje przeglądania

Skorzystaj z poniższego menu, by sprecyzować swoje wyszukiwania.

Brutto
  • od
    do

Noże i deski gastronomiczne to elementy, bez których żaden kucharz nie będzie mógł przygotować ani jednego dania. Odpowiednie noże gastronomiczne odznaczają się trwałością i ostrością. Muszą być w stanie przeciąć często twarde owoce i warzywa, a także żylaste mięso. Nie można nie wspomnieć o filetowaniu ryb. Wówczas nóż do gastronomii musi być precyzyjny. Deski gastronomiczne to bardzo twarde, odporne na uszkodzenia akcesoria kuchenne. Duża eksploatacja, z wykorzystaniem bardzo ostrych narzędzi, zniszczyłaby delikatne tworzywo. Dlatego od desek wymaga się przede wszystkim twardej powierzchni, która nie ślizga się podczas krojenia czy szatkowania. Czym jeszcze powinny charakteryzować się noże i deski gastronomiczne?

Noże i deski gastronomiczne

Nóż do wędlin L 315 mm Sanelli | Stalgast Nóż do wędlin L 315 mm Sanelli | Stalgast
Producent: Sanelli
Kod produktu: 220320 S
Brutto:

135,99 zł

Netto: 110,56 zł

szt.
zobacz więcej

Noże gastronomiczne – materiał i wykonanie

Profesjonalne noże gastronomiczne mają za zadanie precyzyjnie kroić, szatkować i filetować. Można podzielić je na kilka rodzajów. Noże do siekania, krojenia pieczywa, szatkowania warzyw, cięcia mięsa, a także filetowania ryb. Każdy z nich ma nieco inne ostrze i dzięki temu sprawdza się przy innych czynnościach. Możemy również wybrać nóż uniwersalny. Jednak sprawdzi się on raczej do prostych czynności lub w domowym zaciszu. Warto wspomnieć o rozróżnianiu noży ze względu na ich ostrza. Dostępne są noże gastronomiczne ze stali nierdzewnej, która jest najłatwiejsza w utrzymaniu. Ale znajdziemy także stal węglową oraz noże ceramiczne.

Noże do gastronomii – komfortowe użytkowanie

Istotnym elementem jest także ergonomiczna rękojeść, która ułatwia pracę, a ręka nawet podczas wielogodzinnej pracy nie męczy się. Noże do gastronomii, które mają ciężką i nieporęczną rączkę, mogą powodować bolesne odciski. Podczas wyboru doskonałego, profesjonalnego noża należy zawrócić uwagę także na jego lekkość. Oczywiste jest, że im lżejszy nóż, tym lepiej. A ponadto praca z odpowiednio przystosowaną rękojeścią jest efektywniejsza i bezpieczniejsza. Operowanie bardzo ostrym nożem bez idealnie dopasowanej klingi może być bardzo niebezpieczne i może spowodować wypadek przy pracy. W sklepie online Gastro-Pol znajdą Państwo wygodne, praktyczne i w pełni profesjonalne noże do zadań specjalnych.

Deski gastronomiczne – jak model wybrać?

Deska gastronomiczna, która posłuży do celów profesjonalnych, to element wyposażenia kuchni, który musi być trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Do bardzo trwałych tworzyw należy polipropylen. Świetnie sprawdzi się w profesjonalnej kuchni lub w punkcie gastronomicznym. Deski do krojenia gastronomiczne nie mogą także pochłaniać zapachów. Akcesoria te służą do szatkowania i krojenia wielu różnych rzeczy, dlatego jeśli ich smak wnikałby w struktury deski, zmieniałby w znaczny sposób smak potraw. Najlepiej stosować osobne deski do mięsa, ryb oraz warzyw i owoców.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl